Z czasem przygotowań tradycyjnych wypieków i słodkości, który właśnie się zbliża, kojarzą nam się też zapachy przypraw korzennych, które aż zapraszają do aktywności kulinarnej w klimacie świąteczno-zimowym. Pieczenie pierniczków to nieodłączny element tradycji. W tym roku upiekłam je prawie 3 tygodnie przed świętami, jednak z tego przepisu korzystałam już wielokrotnie i sprawdziłam, że pierniczki doskonale zachowują swój smak i zapach również wtedy, gdy upieczemy je dużo wcześniej i przechowamy w puszce.
Potrzebne składniki:
0,5 kg mąki
0,25 kg cukru pudru
2 jajka
0,5 kostki margaryny
2 łyżki miodu
przyprawa do piernika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki trzeba wymieszać i dokładnie wyrobić ciasto. Później ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce posmarowanej margaryną i pieczemy około 10 minut. Pierniczki oczywiście można udekorować według własnej inwencji twórczej.
Ciasto cynamonowe też jak najbardziej może się znaleźć pośród świątecznych słodkości .Smakuje znakomicie. Nie jest za słodkie a wykonanie ciasta zajmuje zaledwie kilka(naście) minut. Upiekłam je już teraz na weekend, aby także smakowo przybliżyć choć odrobinę świątecznego klimatu.
Potrzebne składniki:
3 jajka
0,25 kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki cynamonu
0,5 litra mleka
0,5 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
0,1 kg orzechów
0,1 kg rodzynków
Wszystko oprócz orzechów i rodzynków wrzucamy do garnka i ubijamy mikserem. Na samym końcu dodajemy rodzynki. Ciasto wylewamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i posypujemy posiekanymi orzechami. Pieczemy około 50 minut. Później gdy ciasto wystygnie, można je polać polewą czekoladową.
Ja robię pierniczki z ciasta dojrzewającego, więc będę je piekła dopiero za 2 tygodnie.:)))))
OdpowiedzUsuń